InicioCULTURAPreparando as herbas do San Xoán

Preparando as herbas do San Xoán

Publicada o

Por Ubaldo Cerqueiro

Non tanta tradición como nas vilas hai na Coruña arredor da maxia das herbas de San Xoán. Pero é unha desas cousas que cómpre rescatar, que ofrece identidade, que nos conecta cos nosos maiores.

Cómpre ter todo listo na noite do 23. Esa mesma tarde deberíamos saír ao campo, ou pasar polas floristerías do noso barrio, para preparar as herbas e formar dous ramos: un para colgar dunha porta ou dunha ventá, sempre de algo que dea ao exterior, para manter alonxadas ás meigas, que “habelas hainas”; e outro para preparar un caldeiro de auga sanadora coa que nos lavaremos a cara na mañá do 24, ben cedo, antes de que o sol do mencer lle quite o poder purificador.

Duas versions das Herbas de San Xoan-Mario Maceiras e Orgullo Galego

Hai moitas variantes nos ramos, pero desta volta o colectivo Orgullo Galego e o carnotán Mario Maceiras, tras falar con moitas vellas do lugar, coinciden na súa proposta para rescatar unha combinación de 7 herbas (cada unha ten un porqué): Malva (cúrao todo), herba luisa (para dores de estómago), fiuncho (contra o mal de ollo), romeu (a herba purificadora por excelentcia), fieito (antiparásito natural), xesta (contra as malas envexas) e a coñecida como herba de San Xoán (que “limpa a cara de grans”).
Pode completarse con vieiteiro, lavanda, cardo santo, ortensia, e algunha flor como os xeranios.

ÚLTIMAS

Xurxo Souto lanza “A novela do Bravú”

Sae do prelo esta semana, pero Xurxo Souto xa algunha data de presentación do...

Falece un pescador tras caer ao mar desde unha zona rochosa no Portiño

Un pescador faleceu esta tarde na cidade da Coruña despois de caer ao mar...

Máis de 150 personalidades da cultura herculina asinan un Manifesto “pola dignidade e as boas prácticas” na Fundación Luís Seoane

Unha gran parte do sector cultural coruñés e galego vén de asinar un documento...

En Vilo busca afianzar cunha campaña de micromecenazgo o museo musical da cidade

Se Alan Lomax vivise no século XXI estaría na Tobeira de Oza. O etnomusicólogo...

DEIXAR UN COMENTARIO

Please enter your comment!
Please enter your name here